Help mee om koeien hun hoorns te laten houden!
Wist je dat vroeger alle koeien hoorns hadden? Niet alleen de stier, maar ook alle dames. Ze liepen allemaal in de wei, hadden veel ruimte en kuddes waren kleiner. Hoorns waren geen probleem. Maar in het moderne melkveehouderij systeem waarin hoge productie en efficiëntie centraal staan, zijn de hoorns lastig. Hoorns worden nu standaard op jonge leeftijd verwijderd, zodat de koeien elkaar en de boer niet kunnen verwonden. En er wordt gefokt op hoornloze koeien.
Maar hoorns horen bij de koe. Ze dragen bij aan betere thermoregulatie, ze zijn belangrijk voor de mineraalhuishouding en er zijn ook veel aanwijzingen dat koeien met hoorns minder last hebben van klauwproblemen. Ook in de rangorde in de kudde spelen hoorns een belangrijke rol. Meerdere melkveehouders, zoals Jan Dirk van de Voort van Remeker, ervaren dat het niet-onthoornen veel beter is voor de gezondheid van de koeien.
Caring Farmers staat voor een dierwaardige veehouderij zonder onnodige ingrepen. Dat is ook al jaren e wens van diverse kabinetten en ook burgers zien graag koeien mét hoorns. Dat is een grote omslag voor boeren. De dieren hebben meer ruimte nodig en dode hoeken in de stal zijn uit den boze. Biodynamische melkveehouders onthoornen niet, en zo zijn er nog wel een aantal boeren. Zij hebben hun stallen ingericht op het natuurlijke gedrag van de koe. Maar zelfs dan gaat er wel eens wat mis. Een koe met een hoge rang in de groep, kan nog wel eens een ander dier verwonden. Die verwondingen weerhouden ook weer andere boeren om de stap naar gehoornde koeien te zetten.
Door doppen op de koeienhoorns te zetten, wordt het makkelijker om gehoornde koeien te houden. Er zijn nieuwe doppen op de markt die we met verschillende Caring Farmers gaan uitproberen. Maar ze zijn niet goedkoop. Geef jij dit project een zetje? Doneer een hoorndop!
Verschillende melkveehouders hebben al allerlei hoorndoppen uitgeprobeerd, maar de messing doppen van een Duits bedrijf lijken goed te werken én blijven lang zitten. En dat willen we verder onderzoeken met onze veehouders, en we beginnen met veehouders die kalfjes bij de koe houden. Ze zijn €22,50 per stuk, dus voor tientallen koeien x 2 hoorns, is dat voor een boer een flink bedrag.
Steun onze melkveehouders en maak meer koeien blij met deze messing doppen op de hoorns van haar collega’s! Jouw donatie zorgt ervoor dat zoveel mogelijk koeien veilig hun hoorns kunnen houden.
Ons doel is om deze hoorndoppen te regelen voor de eerste 100 koeien. Daarmee kunnen we goed experimenteren en een beeld krijgen of deze doppen echt goed en langdurig werken. Daarna schalen we op met andere melkveehouders en vanaf dat moment betaalt de boer de linkerdop en de crowdfunding de rechter. Voor nu is streefbedrag €2.250. Gaan we voorbij het streefbedrag? Dan kunnen we nog meer koeien blij maken met de messing doppen
JA, IK DOE GRAAG EEN BIJDRAGE VOOR MEER KOEIEN MET HOORNS
Kijk hier naar de ervaring van boer Joris met de messing hoorndoppen:
Deze boeren staan te popelen om (meer) hoorndoppen te gebruiken:
John Arink van Ekoboerderij Arink: "Tien van mijn vijftig (gehoornde) melkkoeien hebben al hoorndoppen en dat bevalt heel goed! Vooral in de winter, als de koeien binnen staan, wordt de schade flink beperkt door die doppen. Ze zitten nu op mijn meest dominante koeien, maar naarmate de koeien ouder worden, stijgen ze in de rangorde en kunnen ze ook agressief gedrag vertonen. Ik wil daarom graag de hoorndoppen voor nog wel 20 koeien, maar dat wordt wel prijzig. Fantastisch als dat met deze crowdfunding wel mogelijk is!"
Eén van de koeien van John Arink met de hoorndoppen
Gerard Mul van Boerderij Boterhuys: "Ik ben er al van overtuigd dat koeien hun hoorns moeten houden, maar ik leid hier vaak collega-boeren rond die dat nog niet zijn. Als zij vragen of mijn koeien elkaar af en toe prikken en zelfs bloeduiers veroorzaken, dan kan ik dat niet ontkennen. Daarom wil ik graag met deze hoorndoppen experimenteren, juist om een voorbeeld te geven waardoor meer (bio)boeren gehoorde koeien gaan houden! Ik wil graag beginnen met tien sets, voor de meest dominante van mijn zestig koeien."
Sjoerd Miedema van biologisch gemengd bedrijf De Nije Mieden: "In de wei en in onze stal hebben onze koeien zeeën van ruimte en geven hoorns geen problemen. Maar bij de uitgang van de melkput wil een dominante koe wel eens de boel blokkeren en uithalen met haar hoorns. Heel graag zouden wij de hoorndoppen uitproberen op onze dominantste koeien!"
Sjoerd en zijn zoon Douwe Miedema
En daarna?
De ervaringen met de eerste 100 koeien met hoorndoppen zullen we delen op deze website en in onze nieuwsbrieven. De foto's en filmpjes van de koeien delen we ook met een bredere groep melkveehouders. We faciliteren de kennisdeling tussen boeren onderling, zodat ook andere melkveehouders geïnspireerd raken om hun koeien niet meer te onthoornen en verwondingen te voorkomen.
Meer weten over de hoorns van een koe?
Lees dit interview over de koeien van Remeker, die met hun hoorns minder klauwproblemen hebben, van Odin.
Of lees dit artikel over de rol die hoorns spelen bij warmteregulering en de stofwisseling van de koe, van de Biodynamische Vereniging.