Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Nieuw project: Levende Zaadbank

Van de duizenden soorten gewassen waar mensen vroeger van leefden, zijn er nog maar negen die wereldwijd het hoofdbestanddeel van ons voedsel vormen. Deze homogenisering ondermijnt de veerkracht van de aarde. Van deze soorten, worden de meeste geteeld met hybride F1 zaden, zaden die planten leveren die zelf geen zaden leveren. Zo moet de boer ieder jaar terug naar de zaadleverancier om zaad te bestellen.

Caring Farmers heeft samen met onze Caring Ketenpartner de Zaderij, Stichting Zaadgoed, biologische landbouwschool de Warmonderhof een SABE subsidie aangevraagd en gekregen om meer tuinders en akkerbouwers op te leiden met het telen van zaadvaste rassen. Zo dragen we bij aan een grotere genetische biodiversiteit en meer weerbaarheid.

Binnenkort meer over dit onderwerp, maar kijk ondertussen hier voor meer informatie:

Wat is zaadecht of zaadvast en waarom is dat belangrijk?

De zaden-business is hoog technologisch en zorgt voor genetisch uniform voedsel. Op veel groentezaden rust een patent. opgelegd door een paar grote spelers op de markt. Veel zaden zijn daardoor niet vrij beschikbaar om nieuwe rassen mee te telen. Dat zorgt voor verlies van biodiversiteit, van oude technieken en van ambachten.

Zaadecht, meestal zaadvast genoemd, betekent dat telers de zaden van de planten weer kunnen gebruiken voor het volgende gewas. Dat lijkt zo ontzettend logisch, maar bijna de gehele zaadmarkt werkt met F1- hybride rassen die wel een gewas leveren, maar geen zaden om voort te planten. Telers worden hierdoor afhankelijk van de zaadleveranciers en moet ieder jaar opnieuw zaad aankopen.

Daarbovenop geldt nog dat bij zaadvaste rassen er altijd enige vorm van genetische variatie is tussen de planten op het veld en dat ziektes zich minder snel verspreiden dan bij de genetisch identieke planten van een F1-hybride-ras.

Zaadvaste groenten hebben een hogere voedingswaarde, betere smaak en dragen optimaal bij aan biodiversiteit. Bovendien is dit ons erfgoed, generatie op generatie doorgegeven en meegegroeid met ons smaak.

Met dank aan:

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door SABE subsidie door RVO en de EU: