Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Wie zijn onze boeren?

We hebben een nieuw kabinet en twee nieuwe landbouwministers. Omdat we merken in de sociale media, dat deze ministers en wellicht ook andere bewindslieden niet goed weten wie we zijn, stellen we ons voor.

Stichting Caring Farmers vertegenwoordigt een nieuw voedselsysteem: natuurinclusieve, dierwaardige kringlooplandbouw met bijbehorende regels, retail en dieet. De boeren staan in dit nieuwe systeem aan de basis, want zij produceren het voedsel en zorgen voor het land. Maar de boeren kunnen dat niet alleen. Daarom werken wij samen met 2.000 artsen die zijn aangesloten bij Caring Doctors omdat ook de zorg een grote rol heeft te spelen bij de verandering naar een ‘planeetaardig’ dieet. En met de Caring Vets die vanuit hun expertise bijdragen aan de transitie naar een dierwaardige veehouderij. De Caring Farmers worden ondersteund door duizenden Caring Consumenten, maar ook wetenschappers, winkeliers en ketenpartners zijn onderdeel van de snelgroeiende Caring Community.

De boeren:

Bij Caring Farmers zijn 360 boeren aangesloten, van groot tot klein, maar wat ze gemeen hebben is dat ze zich zorgen maken om klimaat, natuur en dier en een voedseltransitie willen. De aangesloten boeren hebben de Caring Farmers Code ondertekend, wachten niet op beleid met het verduurzamen van hun bedrijf en spreken zich uit voor een snellere landbouwtransitie. We weten niet alles van ze, maar dit weten we wel:

  • Innovatiekracht troef! De eerste vegan akkerbouwer, Kipster, hanencaravans, moederzorg bij kippen en melkkoeien, biologische bollenteelt, natuurbuurderijen en voedselbossen. Om maar wat te noemen. Maar ook allerlei nieuwe vormen van financiering om minder afhankelijk te worden van de bank. Zo kun je obligaties kopen bij Boer Bart, via crowdfunding investeren in De Goed Gevulde, mede eigenaar worden van Boerderij de Patrijs, en lees bijvoorbeeld dit verhaal van Boer Brunia.
  • Ze dragen bij aan een leefbaar platteland en meer boer-burgerverbinding: 111 boerderijwinkels, alle 22 Herenboeren en daarboven vele boeren die hun producten direct verkopen aan klanten door gemeenschapstuinen (CSA) of abonnementen. Ook zijn er zorgboerderijen, boerderijcampings en andere manieren om de burger in aanraking te laten komen met de productie van hun voedsel.
  • Ze zijn gevarieerd: 166 produceren groenten, 116 rundvlees, 122 eieren, 118 fruit, 105 zuivel. Maar daarnaast zijn er bedrijven die bloemen (46) produceren, honing (35), varkensvlees (73), kip (47), brood (36). Veel bedrijven zijn gemengd en produceren meerdere producten.
  • Ze houden van keurmerken! Onder de boeren in ieder geval 119 biologische, 42 biodynamische boeren, maar ook Beter Leven keurmerk (16x) en On the Way to Planet Proof (1).
  • En zijn ze allemaal kleinschalig? Nee, zeker niet. We weten niet van iedereen de hoeveelheid hectares of dieren. Van de bedrijven waarvan we dieraantallen weten, is het gemiddelde 85 koeien, 84 schapen. De 18 akkerbouwbedrijven hebben gemiddeld 73 hectare grond. Gemengde bedrijven met akkerbouw melden gemiddeld 58 hectare.
  • Onze boeren vinden biodiversiteit het allerbelangrijkste thema en dat blijkt: 90 gemengde bedrijven doen aan Agroforestry en op 6 bedrijven is dat de hoofdtak.  

Alle boeren die onze visie onderschrijven en aan de slag willen, zijn van harte welkom om zich aan te sluiten. Het gaat niet om het vertrekpunt, maar om de weg die we samen willen bewandelen naar een schonere, groenere maatschappij.

De Caring Farmers laten gevraagd en ongevraagd van zich horen aan praattafels en in de (sociale) media, ze werken samen in campagnes zoals Kalfjes bij de Koe en Levende Zadenbank en delen kennis in whatsappgroepen. Jaarlijks is er een Caring Farmers Dag en een Caring Congres op 19 oktober a.s. Gezamenlijk hebben ze veel belangrijke transitiekennis en de wil om te veranderen.

Nepperds en hobbyboeren?

De nieuwe Minister Femke Wiersma zei recent in een tweet dat caring farmers nepperds zijn’. De tweet leidde tot Kamervragen, een artikel in de NRC en ophef in de kamer. De uitspraak is jammer, want het doet geen recht aan alle inspanningen die deze voorlopers doen en hebben gedaan. Net zoals vele uitspraken op sociale media dat we ‘hobbyboeren’ zijn. Hierboven hebben we het beeld dat de minister heeft hopelijk bijgesteld. Ook met de nieuwe bewindslieden gaan we graag aan het werk want er is veel te doen.