CARING FARMERS VRAGEN GEMEENTEN OM HUN ROL TE PAKKEN VANWEGE KLIMAAT EN BIODIVERSITEITSCRISIS
Het laatste IPCC rapport over klimaatverandering, de stikstof en biodiversiteitscrisis, vogelgriep, stijgende prijzen voor gas en graan door de oorlog in Oekraïne zijn allemaal redenen waarom we een snellere voedseltransitie nodig hebben. Nu de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest, is het tijd voor gemeenten om aan het werk dat gaan. En als het aan Caring Farmers ligt staat de voedsel- en landbouwtransitie bovenaan de prioriteitenlijst. Een Caring Farmers 10 punten plan biedt de gemeente handvaten om samen met de lokale boeren te versnellen.
Wilt u weten of er een Caring Farmer in uw gemeente zit, kijk dan hier.
Gemeente: steek je nek uit
We vragen gemeenten om hun nek uit te steken. Om niet te wachten op landelijk beleid, maar om nu vast stappen te nemen. Om niet te luisteren naar de Big Agro die de oorlog aangrijpt om de Farm to Fork strategie on hold te zetten. Maar om vaart te zetten, aan EU regelgeving te gaan voldoen voor water-, natuur en klimaat en een paar stappen verder te gaan om een gezonde leefomgeving te creëren waar gezond voedsel op een volhoudbare manier wordt geproduceerd. Klimaatverandering is er nu al, net als vogelgriep en een biodiversiteitscrisis en ze moeten nu worden opgelost. Laten we samen werken aan natuurinclusieve kringlooplandbouw. Uiteindelijk worden wij én de planeet daar gezonder van.
10-punten: 10 keer harder voor duurzame landbouw
Praat met de boer is punt 1 én punt 10 is ‘boer, praat met je gemeente’. Veel voedselproducenten zitten gevangen in regelgeving en afzet. Als gemeente en boer samen kunnen spreken over andere duurzame afzet, zal een boer misschien eerder durven te kiezen voor extensivering in plaats van voor technieken die de uitstoot verminderen maar het basisproces hetzelfde houden. Veel kleinschalige en duurzame boeren lopen op tegen regelgeving die niet passend voor hen is waardoor ze geremd worden in hun bedrijfsvoering. Andere boeren willen mogelijk wel stoppen, maar kijk dan samen met boer en burgers hoe het land wel weer ingezet kan worden door jonge innovatieve boeren die groente, fruit en plantaardig eiwit gaan produceren voor de lokale markt. Ook kan de gemeente zelf het goede voorbeeld geven, door duurzame inkoop bij lokale duurzame boeren. Het gesprek met de boer, in plaats van over de boer, is een belangrijk onderdeel van de voedseltransitie en Caring Farmers gaan graag het gesprek aan.
- Boer John van Ekoboerderij Arink, Gerjo Koskamp van Boerderij Ruimzicht en Inge van De Goed Gevulde sluiten aan bij de oproep van de Raad voor de Leefomgeving en vragen aan hun gemeente om de bermen te vergroenen. Buurgemeente Berkelland heeft al 33 hectare agrarische berm ingezaaid met bloemen of vol geplant met bomen en struiken. Een mooi voorbeeld hoe hun eigen gemeente Bronckhorst (Gelderland) ook aan de slag kan voor klimaat en biodiversiteit.
- Boer Julia van Tuinderij de Guit wil meer grond en ruimte voor kleinschalige tuinders in de gemeente St Michelsgestel want er is vraag genoeg merkt ze in haar winkel. Maar duurzame startende boeren krijgen nergens voeten aan de grond.
- Kasper van Landgoed Rorik in Beverwijk levert vooral aan Amsterdammers, maar zou graag ook aan zijn eigen gemeente groente en fruit leveren en vraagt daarbij hulp van de gemeente.
- De wens van Doetie (Friesland) is een oproep aan alle gemeenten: help kleinschalige diervriendelijke en regeneratieve bio-dynamische geitenhouderij. Zij botsen steevast tegen de regels op omdat die zijn afgestemd op grootschalige bedrijven. Zo stoten op papier haar geitjes evenveel uit als intensief gehouden geiten terwijl dat in het echt niet zo is.
- Aukje van Tuinderij Klein Alma uit Bedum (Groningen), Jasper Sinoo van de Kraaybeekerhof (Driebergen, Utrecht) en Hans Nieuwenburg van de Nieuwenburgt (Gelderland) willen dat hun gemeente burgers en kinderen voorlichten over gezond, duurzaam en lokaal voedsel en meer ruimte creeren voor kleinschalige tuinders en pluktuinen in de gemeente. Deze zijn in de grote stad in opkomst, maar dat zou in dorpen ook meer kunnen aanslaan met wat hulp.
- Boer Corné van de Ruurhoeve (Brabant) wil een potstal: als je het bedrijf als geheel bekijkt is een potstal duurzamer (gezonde mest en bodem) en diervriendelijker, maar de regelgeving kijkt wat alleen naar de losse onderdelen en dan komt een potstal er niet goed uit.
- Veronica Groot van de Geitenhof in Veeningen wil meer eetbaar groen in de openbare ruimte, fruitbomen in de straat bijvoorbeeld.
- Wim van Biomentor in Valkenburg aan de Geul zat in het overstromingsgebied en beseft dat de gemeente nu bezig is met wederopbouw. Maar daarna zouden ze graag praten over kleine stukjes groen waar meer natuur en voedselproductie kan helpen bij het watermanagement.
- Wim van Fruittuin van West wil graag met de gemeente Amsterdam in gesprek over afval. Groen afval bestaat eigenlijk niet, alles kan een tweede bestemming krijgen.
- Cees en Margriet van Boerderij Spanjer zijn al jaren de duurzaamste boeren van Terschelling maar omdat ze kleinschalige pioniers zijn krijgen ze de minste hulp van de gemeente. Boeren die willen schakelen kunnen allerlei potjes krijgen, maar als je al duurzaam boert is er nauwelijks hulp. Dat zou anders moeten.
Stem voor kringlooplandbouw
Vlak voor de verkiezingen zond Caring Farmers een video boodschap om consumenten te vragen om dit jaar te stemmen voor kringlooplandbouw. Om een partij te stemmen die kiest voor een duurzaam voedselsysteem en durven op te komen voor boer, dier én klimaat. Want de klimaat en biodiversiteitscrisis moet zowel door landelijke en lokale partijen hoger op de agenda komen. Kijk de commercial: