Farmers aan 't woord

Peter van de Voort

Peter van de Voort

melkveehouder
Lunteren

Ons melkvee bedrijf (de Groote Voort) bevindt zich in de Gelderse Vallei en is een oud familiebedrijf. Elke generatie heeft meegeholpen om het bedrijf de vorm te geven, die het nu heeft. Zo heeft Peter (Opa) de Jersey koe geïntroduceerd. Jan Dirk is op zijn beurt kaas gaan maken van deze melk, die we verkopen onder het eigen merk Remeker. Peter jr. heeft zijn sporen al verdient in de rijping en de marketing van de kaas. Zo wordt er al vanaf 1650 geboerd van vader op zoon.

Vanaf 2004 werken we geheel antibiotica vrij en kort daarna hebben we alle niet natuurlijke middelen de deur uitgedaan. De kalveren worden niet meer onthoornd en mogen een aantal weken bij de moeder blijven. In het voorjaar en in de zomer eten de gehoornde dames alleen vers gras (100 %) van oude weilanden rond de boerderij, die al meer dan 30 jaar niet meer zijn geploegd of bewerkt. Wij noemen onze manier van werken “natuurlijke efficiëntie”: samen werken met de natuur!

Alle melk van onze Jersey koeien wordt verwerkt tot Remekerkaas. Het is een natuurkorstkaas ingesmeerd met Ghee, die we zelf ontwikkeld hebben uit eigen botervet. De kazen affineren we op ons bedrijf. De marketing en verkoop doen we ook zelf. Je vindt onze kaas in natuurvoedingswinkels, kaasspeciaalzaken, op boerenmarkten en vooral op het kaasplankje in diverse restaurants.  

Waarom Caring Farmers?

Wij geloven sterk in de eigen kracht van ons bedrijf, samen met onze klanten zijn we gekomen waar we nu zijn. Ondertussen zien we nog meer mogelijkheden om ons bedrijf duurzamer door te ontwikkelen. Wij geloven in het delen van kennis en we laten ons graag inspireren door collega ondernemers, die op hun eigen wijze, net als wij werken met de natuur. Het platform “Caring Farmers” brengt deze ondernemers bij elkaar. Samen kunnen we onze natuurlijke manier van werken zo beter en sterker laten horen en zien!

Toekomstplannen

Door middel van excursies (meer dan 100 per jaar) bereiken we inmiddels veel collega boeren, winkeliers, horeca ondernemers, studenten en burgers. Samen kijken en vooral ervaren wat de natuur ons levert blijft steeds opnieuw weer een sensatie en verveelt nooit! Eens in de 2 jaar organiseren we een festival op ons bedrijf, met als thema`s: voeding/gezondheid/klimaat/transitie. Doel is, om deelnemers mee te nemen in een meer integrale benadering, waarbij al deze terreinen op elkaar inwerken.