Farmers aan 't woord

Rineke met groenten van het land.9b1f03b0

Rineke Dijkinga

voedselbos
Sellingen

Heerlijk Westerwolds land

Rineke Dijkinga richt zich op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Haar boeken werden bestsellers. Met het geld van de boeken besloten zij en haar man Jan Dommerholt in 2016 een paar hectare landbouwgrond te kopen. Dat lijkt een opmerkelijke stap voor mensen die geen boer zijn. Maar eigenlijk ook heel logisch: steeds vaker hoorde ze zichzelf uitleggen tijdens haar lezingen dat de fase vóórdat het voedsel op ons bord ligt bepaalt óf en hóe voeding in ons lichaam zijn werk kan doen. En met die bodem is het niet bijster gezond gesteld. De bodemanalyses die ze lieten maken van hun pas gekochte grond schokten haar. Ze zag een duidelijke analogie met de uitslagen die ze jarenlang bij haar cliënten had bestudeerd als voedseldeskundige. En besefte dat de problemen in zowel de landbouw als de gezondheidszorg veel raakvlakken hebben.

Over de boerderij

Heerlijk Westerwolds Land is een akkerbouwperceel midden in de gemeente Westerwolde. Het perceel is 2,4 hectare omgeven door zo’n 1,6 hectare voedselbos. Het voedselbosdeel draagt bij aan de bodemgezondheid en aan biodiversiteit van het akkerbouwperceel. Het project gaat niet om ‘opbrengst per hectare’ maar om ‘waarde per hectare’: voor de bodem, dieren, consumenten, boeren en de aarde.

Waarom Caring Farmers?

Samen sta je sterk om korte duurzame ketens van de grond te tillen. En om het urgente belang van meer biodiversiteit nog veel meer onder de aandacht te brengen.

Duurzaamheid bij het Westerwolds land

Op dit moment doen Rineke en Jan mee aan het natuurinclusieve Agroforestry project van Wageningen Universiteit. Zie ook dit filmpje erover. De oogst van dit jaar wordt voor het eerst volledig verwerkt tot eindproduct. Zo wordt er fruitleer gemaakt van de fruitschillen uit de houtwallen, pesto’s van de kruiden uit de houtwallen, bouillonpasta’s van groenten uit de permacultuur moestuin, pannenkoekmixen van de granen op het land en wordt er direct brood gebakken van de rogge, haver en gerst.

Graag spelen Rineke en Jan een actieve rol in het tot stand komen van lokale ketens. Ze zien graag dat er ook veel kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen we sneller/efficiënter stappen maken.

Elk jaar proberen ze een extra stap te maken op het gebied van duurzaamheid. Vorig jaar was dat de aanleg van een natuurvriendelijke oever samen met het waterschap voor meer biodiversiteit. Dit jaar houden ze een groot oogstfeest met rondleidingen op 26 september om consumenten het verhaal vertellen over biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Dit doen ze samen met lokale, duurzame producenten en telers in ons gebied. Ook geeft Rineke een magazine uit dat helemaal gericht is op biodiversiteit & korte ketens. Voor volgend jaar staat de verdere vermarkting van de opbrengst uit onze houtwallen op het programma.

Kijk voor meer informatie op de website van Heerlijk Westerwolds land.