Farmers aan 't woord

sanne-oogst.jpeg

Vers aan de Vecht

CSA Tuin
Weesp

Ik ben Sanne Smeets en initiatiefnemer van de groentepluktuin Vers aan de Vecht. 

Dit is een groentepluktuin naast de biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Inmiddels zijn we gegroeid tot bijna 160 huishoudens en is 2023 het derde seizoen. Onze drie toffe tuinders (Nancy Wiltink, Rosa Noe en Michel Olden) beheren de 1 hectare klei-op-veengrond en zorgen ervoor dat het hele seizoen door er heerlijke groenten en kruiden te oogsten zijn. 

Onze deelnemers die we plukkers noemen, komen 1x per week hun eigen groenten oogsten en dat vinden we heel belangrijk. Zo heb je als plukker echt contact met je voedsel, zie je hoe de groenten groeien, voel je de aarde tussen je handen en zie je hoeveel tijd en energie zit in het bijbehorende werk. 

Naast dat de plukkers een oogstbijdrage betalen voor 1 jaar, zijn ze ook op andere manieren betrokken. Elke woensdag, vrijdag en zaterdag komt er een team helpende handen meewerken op de tuin. Het kernteam organiseert en regelt de boel, het communicatie-team zorgt ervoor dat alle informatie wordt verspreid onder de plukkers maar ook op de andere kanalen en het team-sociaal zorgt ervoor dat mensen met minder-makkelijke-toegang ook op de pluktuin kunnen meewerken en genieten van het lekkers. Niet te vergeten: het organisatie-team draagt zorg voor het lentefeest en het oogstfeest en de workshops, het klus-team fixt alles wat los en vast zit. We werken heel nauw samen met Boy en Wendela Griffioen, van De Groene Griffioen.

Missie:
Wij willen in eigen beheer en op eigen voorwaarden voedsel verbouwen en dieren houden waarmee wij onszelf en onze gezinsleden kunnen voeden. Samen bouwen we aan het alternatief voor de bestaande voedselindustrie. Dat doen wij in balans met de natuur, inclusief met iedereen en we pionieren om samen verder te ontdekken en leren.

Waarom Caring Farmers? 

Bij Vers aan de Vecht richten we ons in eerste instantie op onze eigen community, en worden we elke x weer blij als we de vrolijke plukkers over de tuin zien lopen en kinderen met plezier hun sperzieboontjes aan het plukken zijn. Maar we vinden dat nog veel meer mensen om ons heen geinspireerd moeten worden door onze manier van voedselproductie: zonder kunstmest of krachtvoer, zoveel mogelijk in samenwerking met de natuur en lekker en gezond. Samen met alle andere Caring Farmers vertellen we het verhaal van het betere voedselsysteem en daarom zijn we bij Caring Farmers aangesloten. 

Actie: Wat kun je doen?
Aan alle lezers: sluit je aan bij een zelfoogst-project bij jou in de buurt, fietsafstand. Er komen er steeds meer in Nederland, kijk maar eens op de website van CSAnetwerkNL het is echt heel boeiend om mee te doen aan een dergelijk collectief. 

Inspiratie
Luister de podcast over Lokale Voedselketens

Woon je in de buurt? Er zijn nog oogstaandelen. Of koop een Vakantiekaart!

Ps, in mijn dagelijks leven werk ik voor Caring Farmers (Coordinatie & Communicatie).