De enige toekomstbestendige veehouderij is een dierwaardige veehouderij
Alle partijen van het Convenant Dierwaardige Veehouderij (LNV, LTO, Dierenbescherming, NAJK, kippen-, kalver-, melkvee en varkenssector en Caring Farmers) onderschreven deze zin: “De enige toekomstbestendige veehouderij is een dierwaardige veehouderij”. Ook onderschreven zij zes principes waar een dierwaardige veehouderij aan moet voldoen zodat de dieren een positief welzijn kunnen ervaren. Maar hoe vertaal je dat naar de praktijk, en wat is er nodig om de transitie in te zetten. Wat betekent dat voor (biologische) veehouders? Dat was de insteek van een sessie op het hoofdpodium 18 januari bij de Biobeurs in Den Bosch.
-
- Lotte Sluiter leidde in met een geschiedenis achter de Wet Dieren: in 1996 werden ingrepen verboden met een gedoogperiode van 5 jaar. In 2002 beloofde het eerste kabinet een omslag naar een dierwaardige veehouderij in 10 jaar… nu praten we over 2040.
-
- Professor Bas Rodenburg, Hoogleraar Dierenwelzijn, Universiteit Utrecht: ‘Hoe ziet een dierwaardige veehouderij eruit volgens de laatste wetenschappelijke inzichten?’ Presentatie.
-
- Hanneke van Ormondt van Caring Farmers gaat in op het koplopersplan voor versnelling en opschaling en innovaties rondom dierwaardige fokkerij, slacht en huisvesting. Presentatie.
-
- De Dierenbescherming vertelt over de samenhang met andere grote opgaven zoals natuur, klimaat en stikstof en de campagne Ook onze Transitie. Presentatie.
-
- Jeroen Niemeijer (Biohuis) gaat het gesprek aan over biologisch en dierwaardig in één keurmerk. Presentatie.
De grote gemeenschappelijke boodschap was: dierenwelzijn is belangrijk, het is na 28 jaar tijd voor actie en stop vooral aandacht, energie en budget in de koplopers.