Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Terugblik Caring Farmers Dag “Met positieve kracht vooruit”

Caring Farmers Dag: druk bezocht en geslaagd
Woensdag 13 maart 2024
Op deze dag kwamen Caring Farmers, Caring Doctors, Caring Vets, Groenboerenplan-partners, beleidsmakers, ketenpartners, NGO’s en anderszins betrokkenen bijeen om elkaar te ontmoeten, zich te laten inspireren of te sparren over de landbouwtransitie waarbij we ons niet laten hinderen door een trage overheid maar zelf met positieve kracht vooruit gaan en stappen blijven zetten. De organisatie en deelnemers, maar ook gastheer Jan Huijgen van de Eemlandhoeve kijken terug op een geslaagde dag. 

Hierbij een korte terugblik, ondersteund met fotografie van Sabine Grootendorst.

Hanneke van Ormondt opent met de Caring Farmers visie

Ochtendsessie met Urgenda
Urgenda heeft samen met een aantal sleutelspelers en wetenschappers een visie ontwikkeld op de noodzakelijke transformatie van de landbouw, inclusief een bredere visie op voedsel en grondgebruik. Dit rapport is nog niet gepubliceerd, maar we kregen van directeur Marjan Minnesma een sneak preview. Het rapport ‘Landinzicht’ moet beschouwd worden als een aanzet tot/uitnodiging voor het aangaan van het gesprek: Kunnen we voedsel voor Nederlanders produceren binnen ecologische grenzen? Wat willen we allemaal nog meer produceren op Nederlandse landbouwgrond behalve voedsel? Hoe delen we Nederland dan in?  En hoe kunnen we transitie in gang zetten en versnellen? De keuzes die we hierin maken hebben effect op boer, burger, dier en planeet en daarvoor moeten we dit gesprek aan blijven gaan. Benieuwd naar de visie? Bekijk alvast deze uitleg-video.

Na de presentatie kwam Quirine de Weerd van Lidl op het podium voor een reflectie op de visie van Urgenda en de rol van supermarkten in het algemeen, en Lidl in het bijzonder in het huidige voedselsysteem. De twee inspirerende dames hadden een goed gesprek met de zaal, onder de goede leiding van Inge Vleemingh, caring farmer van De Goed Gevulde. 

Middag met zes verschillende workshops
Vervolgens konden de deelnemers kiezen voor een van de zes workshops, in twee rondes. 

I
n transitie met RVO

Met RVO medewerkers spraken we over knellende regelgeving. Zoals een prangend voorbeeld: “Waarom is het toch zo ingewikkeld om de gecombineerde opgave in te vullen? Met name voor het intekenen van de akkerranden, dat is echt moeizaam.” aldus varkenshoudster Inge Vleemingh. Of het probleem van de extensieve pluimveehouders, die nooit boven 249 aantal kippen mogen uitkomen want dan moeten ze ineens de regels van de intensieve houderij volgen. De hoeveelheid problemen die pioniers tegenkomen, duizelden RVO een beetje, maar we hebben goede hoop dat ze met hun transitieteam verbeteringen gaan doorvoeren. Al zal dat ons nooit snel genoeg gaan. 

Van gezonde bodem naar gezonde mensen
In de sessie over “Gezond voedsel in de zorg” lanceerden David Luijendijk (Ekologisch), Marco van Es (Bac2nature) en Patrick Deckers (Caring Doctors) het project Caring Diners. De aanleiding voor dit project is dat veel zorgprofessionals nog nauwelijks bezig zijn met gezonde voeding als preventief middel om gezond te blijven, laat staan dat zij goed weten wat voor een effect een gezond microbioom van een gezonde bodem, kan hebben op de mens. Hier gaan we verandering in brengen: vanaf deze zomer nodigen we artsen uit om te dineren op het erf van een Caring Farmer, nadat ze een rondleiding hebben gevolgd door die boer. Lees hier meer over Caring Diners. Zeker zes aanwezige boeren reageerden op de oproep om ook op hun erf een diner te organiseren. Wordt vervolgd dus! 

Mansholt Campus

Een andere groep luisterde geboeid naar Jan Huijgen, die iedereen meenam in zijn verhaal over de Eemvallei Voedselcampus. Of, zoals hij het zelf liever noemt: ‘de Mansholt Academie’. Hier wil hij een stimulerende plek maken die bijdraagt aan het ontwikkelen van duurzame en regionaal verankerde landbouw. De Mansholt Academie moet een brandpunt van vernieuwing en reflectie worden. Lees meer

Goed Gehouden

Sabine Grootendorst en Kees Scheepens presenteerden in hun workshop het nieuwe project: GoedGehouden. Een campagne en website die kleinschalige veehouders verbindt en ondersteunt op 2 manieren, net als de campagne Kalfjes bij de Koe. Aan de ene kant prachtige foto’s en een kaart om de consument met de boer te verbinden. En andere andere kant verbinding en kennisdeling door boeren onderling. Binnenkort lanceren we dit platform, nog even geduld dus maar hou onze kanalen in de gaten!

Koeientaal

Tijdens de workshop ‘Koeientaal’ kwamen de deelnemers compleet tot rust, want koeien communiceren langzamer dan mensen. Marjolein de Rooij (Vakbond voor Dieren) en Leonie Cornips (hoogleraar Taalwetenschappen) vertelden over hun onderzoeksbevindingen naar koeientaal. Mensen die met koeien werken, voelen intuïtief aan dat koeien een eigen taal hebben. Marjolein en Leonie besloten om dit wetenschappelijk te bewijzen en dit vast te leggen in korte lesvideo’s voor twee agrarische onderwijsinstellingen. Maar ook met als doel om boeren en burgers op een andere manier naar dieren te laten kijken. Binnenkort zijn alle video’s voor iedereen beschikbaar. De workshop resulteerde in een mooie uitwisseling van ervaringen tussen melkveehouders en onderzoekers. Meer weten over het werk van Leonie en Marjolein?

Bodemecologie

Er is – gelukkig- steeds meer aandacht voor de bodem. Maar meestal gaat dat over de bodemfysiologie of chemie, maar minder over de beestjes in de bodem.  Bodemwetenschapper (aan de WUR) Gerard Korthals dook met de deelnemers de grond in: naar de schimmels, insecten, wormen en meer. De aanwezige akkerbouwers en tuinders konden hele specifieke vragen kwijt bij Gerard. Vier belangrijke leerpunten uit deze sessie: 1) alle maatregelen helpen, en maatregelen stapelen is nog beter 2) houtige compost geeft indrukwekkende resultaten 3) schimmels toevoegen aan de bodem, wat een beetje een hype is, is nutteloos. Er leeft voldoende in de bodem, je kunt beter concentreren om dat leven te voeden, dan niet leven toe te voegen 4) in sommige delen van Nederland komen sommige wormen gewoon niet voor. Dat wil dus niet zeggen dat de bodem daar ongezond is. Kijk hier de presentatie van Gerard Korthals

Borrel
Tijdens de afsluitende borrel in de schuur van de Eemvallei Voedselcampus werd er flink op los genetwerkt en bijgepraat. Verschillende Caring Farmers hadden hun eigen product meegenomen om te laten proeven door de aanwezigen.  Zo stond er door het Caring Farmers-team zelfgemaakte humus (van lupine bonen van LekkerLupine), lagen er droge worsten van Stan Gloudemans (van Buitengewone Varkens) en stond er kaas van Melkveebedrijf Koonstra