Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Eerste diner met Caring Doctors op het erf van een Caring Farmer al uitverkocht!

De meeste mensen zijn zich niet bewust dat er een link is tussen het eten van gezond (biologisch) voedsel van een gezonde bodem en hun eigen gezondheid. Deze link is bijna niet waterdicht te bewijzen met wetenschappelijke methode, maar het bewustzijn dat die gezonde bodem oh zo belangrijk is voor ons mensen, groeit gestaag.

Caring Farmers en Caring Doctors werken daarom samen in verband met de Caring Movement, om dat bewustzijn in versnelling te brengen. Om in ieder geval in de gezondheidszorg de artsen en andere zorgprofessionals te laten zien wat een gezonder dieet in een zorginstelling voor effect kan hebben. Zodat deze artsen dit weer kunnen adviseren aan hun patiënten. Een van de gezamenlijke projecten zijn de Caring Diners. Waar we artsen uitnodigen om te genieten van een diner op het erf van een Caring Farmer, met gezonde producten van gezonde bodem. En het eerste diner is al uitverkocht!

In deze aflevering “Eten we ons ziek?” van het wetenschapsprogramma van de NTR zoeken ze uit wat er met je gebeurt als je alleen maar producten eet die ultrabewerkt en niet vers zijn.

Op de recente Caring Farmers dag (13 maart) lanceerden we dit project samen met BD-vollegrondsgroente-teler David Luijendijk, Patrick Deckers van Caring Doctors en Marco van Es.

Met zijn stichting Bac2nature werkt Marco van Es ook aan dit bewustzijn. Hij heeft lang gewerkt in de wereld van pro-biotica, waar alle gezonde bacteriën heel afgemeten in een potje worden gestopt. In dat vakgebied keken zij naar de recente wetenschappelijke inzichten van darm microbiomen. Daaruit komt steeds duidelijker naar voren dat diversiteit (veel verschillende microben) essentieel is voor gezondheid. Zo blijken gezonde 90 plussers die in ‘blue zones’ wonen een hoge diversiteit hebben iets dat logisch is doordat ze veel buiten in de natuur zijn en vooral lokaal vers voedsel eten. Daar zag Marco het haakje voor zijn werk:

In zijn onderzoekswerk kwam Marco erachter dat met name een hoge diversiteit aan darmbacteriën (vergelijkbaar met de vroegere jager-verzamelaars) zorgt voor die goede gezondheid. “Men heeft nu minder contact met microbiologische diversiteit vanwege veel binnen werken (kantoor), binnen zitten (huiskamer) en houdbaar eten te eten (dus niet vers). Om dit tij te keren is een meer natuurinclusieve leefomgeving nodig. Voor voedsel pleit ik voor meer onbehandelde groente en fruit. En hoe kom je aan meer contact met diverse bacteriën? Bijvoorbeeld door kinderen niet op tegels te laten spelen, maar in de natuur. En door biologisch geteelde groenten en fruit (niet alleen schil, maar ook vruchtvlees) te eten, en producten uit de volle grond (dus niet van vertical farming).”

Hoe gaan we deze verandering in leefstijl bewerkstelligen?
Er leiden meerdere wegen naar Rome, en de route voor Caring Doctors gaat via ziekenhuizen. Lees meer over oprichter Patrick Deckers en zijn missie

In zijn orthopedie-praktijk ziet hij veel te veel ongezonde mensen, waardoor de zorg die hij levert lang niet altijd effectief is. Ook merkt Patrick dat de patiënt zichzelf niet altijd als onderdeel van het probleem ziet. De meeste artsen zijn heel druk met genezen en zijn ook niet opgeleid om mensen voor te lichten over het voorkomen van ziektes. Patrick: “Financiën spelen ook een belangrijke rol in ziekenhuizen: allereerst mag voedsel ‘niks’ kosten. Aan de andere kant is er de perverse prikkel dat het ziekenhuis verdient aan zieke mensen en die dus nodig heeft, dat is nu eenmaal ons systeem.” 

Tegelijkertijd spelen er personeelstekorten. Gezonde mensen herstellen sneller en dat zou kunnen helpen bij de arbeidsmarkttekorten. Gelukkig is er een groeiend aantal zorgprofessionals dat zich aansluit bij Caring Doctors (zie uitzending hierover van EenVandaag), en zijn er meer ziekenhuizen die hun aanbod aanpassen naar meer gezond en plantaardig voedsel. 

Eerste Caring Diner al uitverkocht
Patrick is van mening dat ook de voedselproducenten een belangrijke rol spelen in het laten ervaren wat een gezond dieet met je doet en de Caring Doctors werken graag samen met de Caring Farmers. Vandaar dus als eerste pilot: een Caring Doctors Diner op het erf van Caring Farmers-bestuurder en biodynamisch vollegrondsgroente-teler David Luijendijk (Kwekerij Ekologisch). De tickets voor dit diner zijn al uitverkocht. Hou onze website in de gaten voor een volgende datum.